Hírek

Hír sajtótájékoztatóról

2017. március 21-én az MTA EK, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, valamint Magyarország bécsi Állandó ENSZ Képviselete közös sajtótájékoztatót tartott arról az együttműködési megállapodásról, amelyet a NAÜ (a világon elsőként) az MTA EK-val kötött a Magyar Tudományos Akadémián.

Tapasztó Levente az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia új tagja

2017 március 4.    Tapasztó Leventét, az MTA-EK-MFA munkatársát az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjai közé választotta.   Idén a  magyar tudományos és művészeti élet képviselői közül tizenegy magyart választott tagjává az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia, Tapasztó Levente a természettudományi szekcióban egyedüli magyarként részesült ebben a megtiszteltetésben (=> részletek)

Kinevezés

Az MTA EK 2016 decemberében megkapta kinevezését a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségtől, mint a világ első Tudományos Együttműködő Központja Nukleáris Törvényszéki Analitika területén.

Műhold készül űridőjárás-előrejelzésre

2016. december 13.  Magyarország kulcsszerepet játszhat az űridőjárás-előrejelzésben. Ennek érdekében magyar tudósok egy olyan műhold fejlesztésén dolgoznak, amely képes arra, hogy begyűjtse a szükséges mérési adatokat, és azokat megfelelő gyorsasággal a felszínre továbbítsa.

Elismerés az USA Külügyminisztériuma hivatalától

2016. március 3. Az USA Külügyminisztériumának támogatásával 2015 második félévében zajlott a nemzetközi második „Galaxy Serpent” gyakorlat, mely a nemzeti nukleáris törvényszéki analitikai adatbázisok kialakítását és bővítését segítette elő. Az adatbázisok többek között a csepészett és elkobzott nukleáris és radioaktív készítmények azonosítására használhatók. A gyakorlatban 28 ország és 3 nemzetközi szervezet nukleáris törvényszéki laboratóriuma vett részt, az EK-ból a Sugárbiztonsági Laboratórium.

Hiroshi Amano látogatása ...

2015. november 5.  Akadémiai intézeteket látogatott Hiroshi Amano, Nobel díjas fizikus, a World Science fórum vendége

Nemzeti Nukleáris Kutatási Program

2015: április 30.  A Kormány az 1284/2015. (IV.30.) határozatával jóváhagyta a "Nemzeti Nukleáris Kutatási Program" c. projekt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból történő finanszírozását.

Oldalak