Detektorrendszereket Tesztelő Laboratórium

Az SBL-en 2013-ban, egy FP7-es EU projekt keretében (Scintilla 2012-2014) került létesítésre egy detektorrendszerek tesztelésére alkalmas laboratórium. A laboratórium azon Európában ritka, egyedülálló létesítmények közé tartozik, amely a tesztelésben felhasználható különféle radioaktív sugárforrások, nukleáris anyagok és egyéb maszkoló anyagok széles választékát tudja rendelkezésre bocsátani. A laboratóriumban ellenőrzött körülmények között nyílik lehetőség a különféle detektorrendszerek, nukleáris anyagok és egyéb radioaktív források észlelésére alkalmas rendszerek (sugárkapuk, kézi eszközök) tesztelésére. Rendelkezünk dinamikus és statikus besugárzókkal, mind a telepíthető sugárkapuk, mind a kézi eszközök, izotópazonosítók teszteléséhez.

A tesztelő laboratórium célja a detektorgyártó cégek segítése a mind érzékenyebb és hatékonyabb észlelő berendezések fejlesztésében.   

A laboratóriumra igen nagy igény mutatkozik. Több EU projektben részt veszünk a létesítménnyel: EUROSTARS (Symetrica angol céggel közösen, a projekt detektorfejlesztésekre irányul), C-BORD (H2020 projekt, 18 partnerrel, cél: tengeri és szárazföldi határokon történő hatékonyabb vámellenőrzéshez kapcsolódó detektáló rendszerek fejlesztése. Ebben a projektben a NAV-al közösen veszünk részt), INSIDER (H2020 projekt, 19 partnerrel, cél: leszerelt reaktorok és radioaktív hulladékok in-situ mérése és karakterizálása). ITRAP-10+ (tesztlaboratóriumok összemérése).

           

Vissza a Sugárbiztonsági Laboratórium oldalára