Dozimetriai Kutatások

Az SBL-en folyó dozimetriai kutatás-fejlesztési tevékenység felöleli a környezeti-, személyi-, retrospektív-, baleseti-, reaktor-, valamint sugártechnológiai dozimetria területeit. Új típusú dozimetriai anyagokat fejlesztünk és karakterizálunk, valamint új analitikai méréstechnikai módszereket dolgozunk ki ehhez a területhez kapcsolódva.

Legsikeresebb technikánk, amely egy FP7-es EU projekt keretében (Booster 2010-2013) lett továbbfejlesztve és szorosan kapcsolódik a nukleáris törvényszéki analitikához is, a retrospektív dozimetriai módszer.

A módszer lényege, hogy egy nem várt nukleáris esemény (baleset, vagy terrortámadás) során a sérültek által elnyelt dózis mértékét utólagosan becsülni tudjuk. Erre a célra kiválóan alkalmasak egyes természetes anyagok (mint pl. dolomit vagy homok), illetve elektronikus eszközök, amelyek dozimetriai alapanyagként is alkalmazott összetevőket is tartalmaznak (mint pl. alumínium-oxid). Ilyen elektronikus eszközök lehetnek pl. mobiltelefonból kiszerelhető, kisméretű ellenállások.  Ezen eszközök eltárolják a besugárzott dózist, amely utóbb, különféle optikai, vagy termolumineszcens módszerekkel előhívható és megbecsülhető, ily módon információt adva arról, hogy az adott személy milyen mértékű dózist szenvedhetett el. Ezen információ birtokában a sérültek további orvosi kezelése tervezhető.

Vissza a Sugárbiztonsági Laboratórium oldalára