Mozgólabor és mobil szakértői készenléti csapat nukleáris anyagok felderítéséhez

A törvényszéki laborhoz tartozik az MTA EK Környezetvédelmi Szolgálatával közös tulajdonú mozgólabor, amely az SBL felügyelete alatt 24 órás készenléti szolgálattal rendelkezik és ily módon egy nukleáris készenléti csapattal áll a hatóságok rendelkezésére radiológiai helyszínek és nem várt események kezeléséhez. Az autó különféle kézi detektorokkal, nagy érzékenységű, távmérő detektorrendszerrel, on-line dózistérképező rendszerrel, in-situ gamma-spektrométerrel és nukleáris fizikusi és mérési szakértelemmel felszerelt. A távérzékelés és távfelmérés erősítéséhez jelenleg felderítő robot és drón fejlesztése zajlik az SBL-en.

Ügyeleti számaink: 06-20-252-0331, 06-30-318-3048

A mobil szakértői csapat létszáma egy eseményhez általában 4 fő (1 keresési koordinátor, egy tiszta személy, aki a fényképezést és a dokumentációt végzi és 2 műszerrel kereső személy). A teljes szakértői állomány, amely mozgósítható és helyettesítést is tud végezni: 12 fő. A szakértői csapat megfelelő védőfelszereléssel, kézi eszközökkel, in-situ gamma-spektrométerrel és nukleáris fizikusi képzettséggel, nukleáris méréstechnikai tapasztalattal rendelkezik. A szakértői csapat tevékenységét eljárásrendek szabályozzák.

A mobil csapathoz kapcsolódó tevékenységet nemzetközi tréningek keretében oktatjuk, valamint rendezvények keretében demonstrációkat tartunk. 

      

       

Vissza a Sugárbiztonsági Laboratórium oldalára