Nukleáris biztosítéki és ipari korróziós kutatások a Paksi Atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal számára

Az Atomsorompó Szerződés és ennek végrehajtására a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ) kötött nukleáris biztosítéki (safeguards) egyezmény előírja az ellenőrzést alátámasztó méréstechnika fejlesztését. Ennek érdekében nukleáris (hasadó) anyagok hazai és nemzetközi ellenőrzéséhez kapcsolódó mérési módszerek kidolgozását és korszerűsítését végezzük ún. roncsolásmentes (gamma-spektrometriai és neutronmérési), valamint roncsolásos (tömegspektrometriai) módszerekkel. Szintén az Atomsorompó Szerződés betartásának ellenőrzéséhez kapcsolódott a paksi erőmű üzemzavara során megsérült, majd újratokozott fűtőanyag nukleáris-anyag tartalmának meghatározása, melyhez az osztály munkatársai új eljárásokat és berendezéseket fejlesztettek. Ezeket sikerrel alkalmazták a NAÜ nukleáris biztosítéki ellenőrzéseinél a Paksi Atomerőműben.

Kiégett atomerőművi fűtőelemek kiégésének mérésével az optimális üzemeltetést igyekszünk támogatni az Atomerőműben. Ehhez a hasadási termékek gamma-spektrometriai mérésén alapuló módszert dolgoztunk ki, a kiégett fűtőelemek előéletének meghatározására. Gamma-spektrometriai módszerrel bekapcsolódtunk a Paksi Atomerőmű primerköri berendezéseiben és a pótvízrendszerben lerakódott korróziós termékek, különösen az ismeretlen eredetű 110mAg meghatározásába. A különféle korróziós vizsgálatok évtizedes múltra tekintenek vissza az SBL-en.

Az elmúlt évtizedben gamma-spektrometriai módszert dolgoztunk ki uránminták kormeghatározására, ami korábban csak roncsolásos módszerrel volt megoldható. Jelenleg sugárforrások nukleáris biztosítéki célú szennyező elemeinek feltérképezését, ezzel eredetmeghatározásukhoz alkalmas paraméterek meghatározását végezzük.

Módszert dolgoztunk ki és berendezést fejlesztettünk és fejlesztünk folyamatosan (pulse train register, PTR-32) időfüggő, triggerelt neutron és gamma sugárzási folyamatok impulzus sorozatainak vizsgálatára. A PTR-32 igen sikeres berendezésnek mondható: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elfogadta és beválasztotta alapműszerének oktatásaihoz és nemzetközi ellenőrzéseihez. Több nagy gyártó és felhasználó is folyamatosan érdeklődik a berendezés után.

       

 

Vissza a Sugárbiztonsági Laboratórium oldalára