A Nukleáris Törvényszéki Laboratórium; a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Együttműködési Kutatóközpontja

Nukleáris Törvényszéki Laboratórium vezetője: 

 

 Kovács-Széles Éva

 Tel: +(36-1)-392-2222 mellék:3168

 E-mail:szeles.eva@energia.mta.hu

 

 

A Sugárbiztonsági Laboratórium egyik fő tevékenysége a nukleáris anyagok illegális forgalmazása (illicit trafficking), illetve a nukleáris 

terrorizmus elleni küzdelemhez való kapcsolódás. Az ismeretlen eredetű nukleáris anyagok elemzéséhez, eredetük meghatározásához analitikai módszerek fejlesztését, valamint a minták törvényszéki vizsgálatát végezzük, amely tevékenység több, mint 20 éves múltra tekint vissza intézményünkben. Jelenleg a nemrég felújított 490/2015 (XII.30.) Kormányrendelet (eredetileg 17/1996) delegálja az MTA EK-hoz az elkobzott, talált, ismeretlen eredetű nukleáris anyagok azonosításával és karakterizálásával kapcsolatos, hatóságokat támogató feladatkört.

2014-ben kialakítottunk az MTA EK-ban egy központosított Nukleáris Törvényszéki Laboratóriumot, amelyet az SBL üzemeltet, de egyúttal az MTA EK más részlegeinél található eszközöket is alkalmaz (mint pl. neutron tomográfia, pásztázó elektronmikroszkópia, transzmissziós elektronmikroszkópia, infra-spektroszkópia, röntgen-diffrakció, röntgen-fluoreszcencia, stb.). A törvényszéki elemzésekhez nélkülözhetetlen technikák, mint gamma- és tömegspektrometria az SBL-en megtalálhatók.

A törvényszéki területhez kapcsolódva, 2016 decemberében a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Együttműködő kutatóközpontjának nevezte ki az MTA EK-t.

A törvényszéki labor folyamatos nemzetközi tréningek keretében igyekszik segíteni a Közép-Kelet-Európai térséget, valamint a NAÜ egyéb tagállamait, és ily módon igyekszik hozzájárulni a nukleáris védettség nemzetközi szintű növeléséhez.   

A tömegspektrometriai laboratóriumunk és annak törvényszéki és safeguards módszerei (pl. dörzsmintavétel és elemzés), az ISO/IEC:17025 szabvány szerint akkreditált.

Vissza a Sugárbiztonsági Laboratórium oldalára