Rosetta űrszonda tesztelés . . .

május 9.
A "felélesztett" Rosetta űrszondán a jelentős magyar részvétellel épült leszállóegység (Philae) hibernálás utáni beüzemelése 2014. március 28-án kezdődött. A tudományos műszerek, így az MTA EK részvételével fejlesztett és megépített két műszer (a SESAME műszercsomag DIM por- és a ROMAP műszercsomag SPM töltöttrészecske-detektorának) felélesztésére április 9-től került sor. A közel két hétig tartó tesztelési fázis  három blokkból állt.
Az április 11-ig tartó első blokkban a műszerek, illetve szoftvereik állapotát ellenőrizték. A bekapcsolások sikeresek voltak; a SESAME és a ROMAP EEPROM memóriájában tárolt fedélzeti szoftver a hibernálás során nem sérült meg, és a többi fedélzeti mérőműszer is működőképes. Az április 14-én kezdődő 2. blokkban került sor a műszerek részletes, átfogó tesztjeire, melyeket április 20-23. között az üstökös felszínén végzendő mérések előkészítésére szolgáló, a leszállóegységen belüli interferenciák vizsgálatai követtek.
A hibernálás a leszállóegység egyik műszerében vagy alrendszerében sem okozott kárt; állapotuk a több mint három évvel korábban végrehajtott bekapcsolások óta nem változott. A tesztek eredményei megerősítették, hogy érdemi változtatásra a tervezett programban nincs szükség.
(A Rosettáról bővebben: => az Európai Űrügynökség honlapján).