Hírek

Korona vírussal kapcsolatos új kutatási lehetőségek (bővebben kattints rá)

Kedves Olvasó!

A napokban rendkívül intenzív felajánlási hullám indutlt el a nagy kutatási infrastruktúrák felől a CIVID-19 járvánnyal kapcsolatban. Ezen az oldalon igyekszünk megosztani a nagy laboratóriumok járvánnyal kapcsolatos felhívásait és gyors hozzáférés biztosítását. Az oldalak angolul jelennek meg, aki ezeket magyarul szeretné olvasni javaslom a fordítási lehetőség bekapcsolását vagy fordító programba történő bemásolását:

A Kutatóközpont az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozik

A tudományos kutatásról, fejlesztésről, és innovációról szóló 2014.évi LXXVI (KFItv) törvény módosításáról rendelkező 2019.évi LXVIII. törvány alapján 2019. szeptember 1-től az Energiatudományi Kutatóközpont az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat tagja lett. A Kutatóközpont egyúttal központ költségvetési szervként folytatja tevékenységét. 

Biobenzin Cellulózból

Belga kutatók az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Energia- és Környezetbiztonsági Intézet munkatársainak közreműködésével olyan bioüzemanyag-előállítási módszert dolgoztak ki, mely az ehető alapanyagok (kukorica, növényi olajok) helyett cellulózból indul ki. A módszer amellett, hogy újszerű, teljesen beépíthető a jelenleg működő olajfinomítói folyamatokba.

Nukleáris Terrorizmus Elleni Globális Kezdeményezés budapesti rendezvénye

A nukleáris terrorizmus elleni nemzetközi együttműködés (GICNT Global Initiative Combating Nuclear Terrorism) keretében Magyarország, illetve az USA Energiaügyi Minisztériumának együttműködésében 2018. április 10-12. között Budapesten kerül sor a „Fierce Falcon Workshop”-ra. A workshop témája a radioaktív anyagok védettsége, jogtalan eltulajdonításának felderítése, az azonnali válaszintézkedések, és az eltulajdonított radioaktív sugárforrás felkutatásához ismételt hatósági felügyelet alá vonása.

2018. március 26.-án tartották az űrkutatási tesztlaboratórium sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos megnyitó ünnepségét

Űrkutatási célú komplex tesztelő laboratórium nyílt 2018 március 26.-án meg ünnepélyesen az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjában. A rendezvényen köszöntőt mondott Horváth Ákos, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója, Pócza András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Infokommunikációs Szabályozási és Szervezési Főosztályának űrkutatásért felelős főosztályvezetője, Hirn Attila, az MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoport vezetője, valamint Zábori Balázs, az MTA EK Űrkutatási Laboratórium műszaki felelőse.

Hír sajtótájékoztatóról

2017. március 21-én az MTA EK, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, valamint Magyarország bécsi Állandó ENSZ Képviselete közös sajtótájékoztatót tartott arról az együttműködési megállapodásról, amelyet a NAÜ (a világon elsőként) az MTA EK-val kötött a Magyar Tudományos Akadémián.

Oldalak